Ο Βίος της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης.


Μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138). 

Η μητέρα Σοφία, τίμια και θεοσεβής γυναίκα, γρήγορα χήρεψε και με τις τρεις κόρες της πήγε στη Ρώμη. Εκεί ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε ότι οι τέσσερις γυναίκες ήταν χριστιανές και διέταξε να τις συλλάβουν.

Αφού απομόνωσαν τη μητέρα, άρχισαν να ανακρίνουν τις κόρες.

Πρώτη παρουσιάστηκε στο βασιλιά η δωδεκάχρονη Πίστη. Με δελεαστικούς λόγους ο αυτοκράτορας Ανδριανός προσπάθησε να πείσει την Πίστη να αρνηθεί το Χριστό και θα της έδινε τα πάντα, για να ζήσει ευτυχισμένη ζωή. Όμως αντιμετώπισε το άκαμπτο  φρόνημα της νεαρής. 

Τα λόγια της Αγίας Γραφής αποτέλεσαν δυναμική απάντηση της Πίστης: «ἐν πίστει ζῶ τῇ τοῦ υἱοῦ τοῦ Θεοῦ τοῦ ἀγαπήσαντός με καὶ παραδόντος ἑαυτὸν ὑπὲρ ἐμοῦ»(Γαλ.2: 20) δηλαδή «ζω εμπνεόμενη από την πίστη μου στον Χριστό, που με αγάπησε και έδωσε τον εαυτό Του για τη σωτηρία μου». Τότε, μετά από βασανιστήρια, την αποκεφάλισαν.

Επίσης με τα λόγια της Αγίας Γραφής απάντησε και η δεκάχρονη Ελπίδα, όταν τη ρώτησαν αν αξίζει να υποβληθεί σε τέτοια βασανιστήρια: «ἠλπίκαμεν ἐπὶ Θεῷ ζῶντι, ὅς ἐστι σωτὴρ πάντων ἀνθρώπων, μάλιστα πιστῶν» (Α΄ Τιμοθ. 4:10). Δηλαδή, «ναι, διότι έχουμε στηρίξει τις ελπίδες μας στον ζωντανό Θεό, που είναι      Σωτήρ όλων των ανθρώπων, και   ιδιαίτερα των πιστών». Αμέσως τότε και αυτή αποκεφαλίστηκε.

Αλλά δεν υστέρησε σε απάντηση και η εννιάχρονη Αγάπη. Είπε ότι η ύπαρξή της είναι στραμμένη «εἰς τὴν ἀγάπην τοῦ Θεοῦ καὶ εἰς τὴν ὑπομονὴν τοῦ Χριστοῦ» (Β’ Θεσσαλ. 3: 5). Βέβαια δεν άργησαν να αποκεφαλίσουν και αυτή.

Περήφανη για τα παιδιά της η Σοφία, ενταφίασε με τιμές τις κόρες της και παρέμεινε για τρεις μέρες στους τάφους τους, παρακαλώντας το Θεό να την πάρει κοντά του.

Ο Θεός άκουσε την προσευχή της και η Σοφία παρέδωσε το πνεύμα της δίπλα στους τάφους των παιδιών της.

 

Το Απολυτίκιο της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης που ψάλλεται στον Ναό μας.  


Χαίρει ἔχουσα ἡ Ἐκκλησία,

Σέ καί Τέκνα Σου βλάστημα Θεῖον,

καί  Γηθοσύνως εὐφημεῖ σέ κραυγάζουσα

Σύ πού ἐν Ρώμῃ τό κλέος καί καύχημα

καί  τῶν  Σῶν  τέκνων  τά  πάντιμα  λείψανα

Μάρτυρες ἔνδοξοι

Πίστις, Ἐλπίς, Ἀγάπη και Σοφία,

Χριστῳ τῳ Θεῳ πρεσβεύσατε

σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.


Τμήμα φυλαδίου που είχε διανεμηθεί σε σχετικό Κατηχητικό Μάθημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου