Τι είναι Ενορία




 

Τι είναι Ενορία; 
Είναι η τοπική περιοχή μιας πόλης ή ενός χωριού. Έχει ορισμένα όρια που σχηματίζονται από τους διάφορους δρόμους της περιοχής. Όλοι οι Χριστιανοί κάτοικοι αυτής της περιοχής ανήκουν στην ενορία. Γι’ αυτό λέγονται και ενορίτες. Στο κέντρο της ενορίας και σε μικρή απόσταση από τα σπίτια των ενοριτών βρίσκεται ο ενοριακός ναός. Εκεί συγκεντρώνονται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα (Κυριακή) οι ενορίτες και τελούν την Θεία Λειτουργία. Εκεί τελούν και όλες τις ιερές ακολουθίες και μυστήρια.


Ο χάρτης δεξιά είναι από την περιοχή της Αγίας Σοφίας. Παριστάνει τους διάφορους δρόμους της     περιοχής. Ο κίτρινος κύκλος δείχνει τον Ναό της Αγίας Σοφίας. Είναι ο
Ενοριακός Ναός μας. Τα σπίτια γύρω του ανήκουν στην «Ενορία της Αγίας Σοφίας». Όλοι εμείς που κατοικούμε εδώ γύρω είμαστε ενορίτες της Αγίας Σοφίας.

 

 


Γιατί είναι σημαντικό να συγκεντρώνονται οι Χριστιανοί στον ίδιο τόπο, δηλαδή στον ενοριακό τους ναό;

    Οι Χριστιανοί της ενορίας επικοινωνούν μεταξύ τους, γνωρίζονται και σχηματίζουν μια κοινότητα γνωστών και αγαπημένων ανθρώπων. Όταν μάλιστα συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία και κοινωνούν  ό λ ο ι  το  Σώμα και το Αίμα του Χριστού, τότε οι άγνωστοι, οι ξένοι, γίνονται πια αδέλφια μεταξύ τους, παιδιά του Θεού και αδέλφια του Χριστού.

 

  Οι Χριστιανοί της ενορίας επικοινωνούν και ενώνονται με τον Χριστό. Ο Κύριος    υποσχέθηκε να μην εγκαταλείψει τους Χριστιανούς. Τους είπε ότι θα βρίσκεται      ανάμεσά τους, όταν συγκεντρώνονται σε έναν τόπο στο όνομά Του. Αυτό ακριβώς γίνεται στο ναό της ενορίας. Επικοινωνούν και ενώνονται οι Χριστιανοί με τον       Αναστημένο Κύριο.


Τμήμα φυλαδίου που είχε διανεμηθεί σε σχετικό Κατηχητικό Μάθημα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου