Ιστορικά Στοιχεία Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Πειραιώς.


 Το 1898 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιώς, εγκρίνει το αίτημα των κατοίκων της υπο ανάπτυξη τότε περιοχής, για ανέγερση Ιερού Ναού με σκοπό την εκπλήρωση των λατρευτικών τους αναγκών.

 Ο Ιερός Ναός θεμελιώθηκε το 1900 επί δημαρχίας Τρύφωνος Μουτσοπούλου, ο οποίος στάθηκε αρωγός και δωρητής στην προσπάθεια αυτή. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1902, όπου τελέσθηκαν και τα εγκαίνια του Ναού.

 Ο  ρυθμός   του  είναι  «Βασιλικός  με  τρούλο» και είναι τρισυπόστατος. Το όνομα της Αγίας Σοφίας δόθηκε προς τιμήν της συζύγου του τότε δημάρχου, Σοφίας. Το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Τρύφωνα και  το αριστερό  στην  Μνήμη  της    Ζωοδόχου  Πηγής.

 Ο Ναός της Αγίας Σοφίας καθίσταται κόσμημα του Πειραιά. Σταθμός του Ναού μας θεωρείται το έτος 1960, όπου με την άοκνη προσπάθεια του τότε προϊσταμένου  αειμνήστου Αρχιμ. Ιεροθέου Καρελά και την βοήθεια ευλαβών ενοριτών, ολοκληρώνεται η Αγιογραφία από τους αειμνήστους Σούτσο και Γραικό.

 Αξίζει  να  σημειωθεί  ότι  οι  εικόνες  του  Τέμπλου  έχουν   αγιογραφηθεί  από  τον αείμνηστο π.Αχίλλειο  Κρίθαρη, ο  οποίος για  πολλά  χρόνια  διετέλεσε  εφημέριος  του  Ναού.

Χώρος  θρησκευτικής  λατρείας  για  τους  ενορίτες  μας, αλλά  και  κέντρο  φιλανθρωπικής  και  κοινωνικής  δράσης, ανακαινίζεται  εσωτερικά  και  εξωτερικά  με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων (2002), ύστερα  από  πρόταση  του  Εκκλησιαστικού  Συμβουλίου  και  με  την  ευγενή  συνδρομή  όλων ευσεβών ενοριτών  μας.

Στις 6 Ιουνίου του 2004 τελέστηκαν τα θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου των Αγίων Ελέσας (1 Αυγούστου), Βαρβάρας (4 Δεκεμβρίου) και  Γεωργίου (23 Απριλίου) που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ναού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου