Η χαρισματική οδός...


Ρωτάει ο υποτακτικός: Πόσα κομποσχοίνια να κάνω, Γέροντα;

Τον κοιτάζει ο Γέροντας, για να εξακριβώσει πόσα θέλει. Τρία θέλει; Τρία, παιδάκι μου, του απαντά και βλέπουμε ύστερα. Και απο τα τρία μπορεί να φθάσει στα τριακόσια και στις τρείς χιλιάδες, ανάλογα πάντα με το τί θέλει ο υποτακτικός.

Η μία απαντάση απο την άλλη, που μπορεί να δώσει ο Γέροντας σε ερώτηση του υποτακτικού του, είναι δυνατόν να απέχει όσο η γη απο τον ουρανό. Τόσο πολύ μπορεί να απέχει και η φαινομένη βούλησις του ανθρώπου απο εκείνη που πραγματικά μπορεί να είναι. Γι' αυτό να είμαστε τίμιοι με τον εαυτό μας. Άς κοιτάζουμε πάντοτε τι θέλουμε μέσα στην ψυχή μας.
Ουδεμία δύναμη μπορεί να αντιστρατευθεί σε αυτήν την φρική υπόγεια δύναμη που έχουμε μέσα μας και είναι ο εαυτός μας.

Ούτε οι προσευχές των αγίων, ούτε ο Θεός μπορεί νας μας βοηθήσει, όταν εμείς θέλουμε κάτι. Και το ελάχιστον να θέλουμε στο τέλος θα κάνουμε αυτό που θέλουμε. Έτσι είμαστε εμείς οι άνθρωποι.

Ολόκληρη η Αγία Τριάδα να είναι σκυμμένη πάνω μας, δεν μπορεί να βγάλει τίποτα. Είναι τόσο σκληρή η βούληση του ανθρώπου, ώστε δεν αλλοιώνεται καθόλου με τις προσευχές των αγίων και με την θέληση του Θεού.

Είναι το τρομερό τέρας που έχουμε μέσα μας. Έτσι, αυτό που μας δόθηκε για την σωτηρία μας, αυτό γίνεται η καταστροφή μας. Η σωτηρία μας επιτυγχάνεται με το να ταυτισθεί η βούλησίς μας με την βούληση του Θεού, ενώ η κατασροφή μας με το να γίνει αντιδιαστολή της βουλήσεως μας με την βούληση του Θεού.

Τότε τα πράγματα μας οδηγούν σε αυτό που καταλαβαίνουμε , που πιστεύουμε και νομίζουμε. Όλα έρχονται φυσικώτατα και κάνουμε εκείνο που θέλουμε.Βρίσκονται δικαιολογίες αποδείξεις, τα πάντα.

Η προσευχή μας λοιπόν δεν μπορεί να εισέλθει στην βούληση του άλλου, ούτε στην δική μας.Όσο και να προσεύχομαι, άν δεν θέλω να σωθώ δεν σώζομαι. Γι΄αυτό πρέπει να ελέγοχουμε πάντα τον εαυτό μας να είμαστε τίμιοι· να τον ρωτάμε τι θέλει.

Απόσπασμα απο το βιβλίο του Αρχιμ. Αιμιλανού Σιμωνοπετρίτου "ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΟΔΟΣ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου