Εκοιμήθη ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος Δ΄


από το religiousnews.gr
Σε ηλικία 92 ετών εκοιμήθη ο 170ος Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος. Ο Μακαριστός ήταν Προκαθήμενος του τρίτου στην τάξη των ορθοδόξων Πατριαρχείου τα τελευταία 34 χρόνια και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο ποίμνιο του, ενώ διατηρούσε άριστες σχέσεις με όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες. 
Αν και βρισκόταν σε ιδιαίτερα προχωρημένη ηλικία ο Ιγνάτιος ασκούσε τα καθήκοντα του. Την Τρίτη υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο αποτέλεσμα του οποίου ήταν να πέσει σε κώμα από το οποίο δεν βγήκε ποτέ.

Η εκδημία του Ιγνάτιου έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για την Συρία αλλά και για τον Λίβανο.

Παρά το γεγονός ότι επί των ημερών του ξέσπασε ο πόλεμος στο Λίβανο αλλά και ο εμφύλιος στην Συρία, φρόντισε να κρατήσει την ορθόδοξη Εκκλησία ουδέτερη προστατεύοντας έτσι τις χιλιάδες των ορθοδόξων πιστών της περιοχής όσο πιο μακρυά γινόταν από τα επεισόδια αν και τα κρούσματα βίας εναντίος τους ήταν και παραμένουν έντονα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ιγνάτιος Δ΄ (Χαζίμ) υπήρξε ο εκατοστός εβδομηκοστός Πατριάρχης Αντιοχείας, ο τρίτος κατά σειράν Πρεσβείων των Ορθοδόξων Πατριαρχών, αμέσως μετά τούς Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξανδρείας. Ο πλήρης τίτλος του είναι: Πατριάρχης τῆς Μεγάλης Θεουπόλεως Ἀντιοχείας, Συρίας, Ἀραβίας, Κιλικίας, Ἰβηρίας τε καί Μεσοποταμίας καί πάσης Ἀνατολῆς.

Γεννήθηκε το 1920 στο Mhardey της Συρίας. Ανήκε σε ευσεβή ορθόδοξη αραβική οικογένεια και από νωρίς έδειξε κλίση για τα εκκλησιαστικά. 

Χειροτονήθηκε διάκονος ενώ σπούδαζε φιλολογία στη Βηρυτό. Το 1945 πήγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε στο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου. 

Μετά την επιστροφή του στη Μέση Ανατολή, ίδρυσε την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στο Balamand του Λιβάνου.

Το 1961 χειροτονήθηκε Επίσκοπος και το 1970 εξελέγη Μητροπολίτης Λαοδικείας στη Συρία. Στις 2 Ιουλίου 1979 εξελέγη Πατριάρχης Αντιοχείας με το όνομα Ιγνάτιος Δ'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου