Οι Μητροπολίτες Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.Ιερεμίας και Πειραιώς κ.Σεραφείμ, εισηγητές στο συνέδριο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς



- Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ:
              «Είμαστε πλασμένοι για να γίνουμε Άγιοι».
- Μητροπολίτης Γόρτυνος κ.Ιερεμίας:
              «Το κατηχητικό είναι ιερό».

Στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, στην Ουρανούπολη της Παιανίας, πραγματοποιήθηκε και εφέτος το Συνέδριο Στελεχών Νεότητος της Μητροπόλεώς μας.
Της έναρξης του Συνεδρίου, προηγήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατα την οποίαΙερουργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Ακολούθησε
πρωινό και στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αφού προσφώνησε, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία, ανέπτυξε το θέμα «Μια νέα ανθρωπολογία της Αγιότητος».

Ο κ.Σεραφείμ αφού υπογράμμισε ότι «η Αγιότητα αποτελεί το όραμα του Θεού για όλους εμάς», σημείωσε πως «πλησιάζοντας ο άνθρωπος τους Πατέρες της Εκκλησίας, βρίσκει τη ζωή, την ειλικρίνεια, τον πλούτο του πνεύματος, την χάρη της αιωνιότητος».

«Όλα τα αληθινά είναι άνωθεν δωρεά» τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως οι Πατέρες έδωσαν το λίγο που είχαν ως άνθρωποι και η Χάρις του Θεού αυτό το λίγο, το πολλαπλασίασε. «Το γεγονός αυτό είναι μεγαλύτερο από όλες τις τιμές και τις δόξες του κόσμου» συμπλήρωσε.

Σε άλλο σημείο της εισηγήσεώς του Ο Μητροπολίτης Πειραιώς ανέφερε πως οι Πατέρες δεν είναι ρήτορες, αλλά ένθεοι. Ανεδείχθησαν Χρυσόστομοι, ποιητές, εργάτες του Θείου Λόγου. «Δεν έμαθαν, αλλά έπαθαν τα θεία» σημείωσε.

Αναφερόμενος στον Μ.Βασιλειο, τον Ιερό Χρυσόστομο, τον Άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο και τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, υπογράμμισε πως κοντά στους Πατέρες ο άνθρωπος νιώθει άνετα. «Δεν σε εκμεταλλεύονται και δεν σε υποτιμούν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας. Ξέρουν ότι ο Θεός "Πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι καί εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν"» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο καθένας μας πρέπει να έχει εμπειρία αγιότητας» υπογράμμισε με έμφαση σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέροντας στη συνέχεια τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένας σύγχρονος Άγιος.

Ως πρώτο χαρακτηριστικό ο Σεβασμιώτατος ανέφερε την Προφητεία. «Ο σύγχρονος Άγιος πρέπει να είναι προφήτης υπό το πρίσμα της βασιλείας του Θεού» είπε χαρακτηριστικά, ενώ το δεύτερο κριτήριο σημείωσε ότι είναι η Πρωτοπορία. Ο σύγχρονος Άγιος προχωρεί θετικά προς την κατεύθυνση της συνθέσεων, ανέφερε, συμπληρώνοντας πως ανοίγει δρόμους μέσα στην ιστορία και καλεί τους άλλους να περπατήσουν μαζί του.

Τέλος, ως τρίτο χαρακτηριστικό ανέφερε την υπέρβαση.

«Αυτό είναι το τρίπτυχο που καλούμαστε να κερδίσουμε. Απαιτείται τόλμη και εμπιστοσύνη στον Θεό» σημείωσε, ενώ κατέληξε λέγοντας πως η σύγχρονη αγιότητα δεν είναι υπερβολή. «Είμαστε πλασμένοι για να γίνουμε Άγιοι».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.Ιερεμίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η Παλαιά Διαθήκη ως πηγή κατηχήσεως».

Μιλώντας προς τους Κατηχητές και τις Κατηχήτριες της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, ο κ.Ιερεμίας υπενθύμισε ότι τελούν έργο υψηλό.

«Το κατηχητικό είναι ιερό. Η κατήχηση είναι βιβλική και όταν κατηχείτε τα παιδιά, τους μεταφέρετε τον ήχο, την χάρη του Αγίου πνεύματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αφού εξέφρασε την διαπίστωσή του ότι η Παλαιά Διαθήκη εξοβελίζεται συχνά σημείωσε πως «Η παλαιά Διαθήκη εγράφη με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και αυτός που θα την ερμηνεύσει πρέπει να έχει και ο ίδιος τη χάρη του Αγίου Πνεύματος».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε: «η Καινή Διαθήκη είναι φάκελος μαρτυρικών καταθέσεων των αυτοπτών και αυτήκοων μαρτύρων των παθών του Χριστού. Έτσι λοιπόν και η Παλαιά διαθήκη είναι φάκελος μαρτυρικών καταθέσεων των αυτοπτών και αυτήκοων μαρτύρων περί του Χριστού. Το θέμα της Παλαιάς Διαθήκης είναι το πρόσωπο του Χριστού».

Στη συνέχεια τόνισε πως η Παλαιά Διαθήκη έχει το εκπληρούμενον, το συμπληρούμενον και το καταργούμενον, ενώ κατέληξε λέγοντας πως «Η παλαιά διαθήκη έχει Προφητείες οι οποίες εκπληρώνονται στην Καινή Διαθήκη».

Ακολούθησε διάλογος όπου τα στελέχη του Νεανικού Έργου της Μητροπόλεώς μας, είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα με θέμα την κατήχηση, προς τους δύο Αρχιερείς.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε, από τον π.Αναστάσιο Λιακόσταυρο, σε Ιερείς και Στελέχη, η σελίδα του Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Ακολούθησε κοινή τράπεζα… και χορός υπό τους ήχους δύο στελεχών του Νεανικού μας Έργου. 

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος παρέδωσε τους διορισμούς των Ιερέων Νεότητος και των Στελεχών που διακονούν στον Τομέα Νεότητος των κατά τόπους Ενοριών.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου