«ΧΑΙΡΕ ΛΥΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΜΝΕ ΜΑΝΝΑ ΦΕΡΟΥΣΑ, ΤΟ ΓΛΥΚΑΙΝΟΝ ΤΑ ΤΩΝ ΕΥΣΕΒΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ»


Με δύο όμορφες και  ωραίες εικόνες-προτυπώσεις της Παναγίας από την Παλαιά Διαθήκη-στολίζει ο υμνογράφος του Ακαθίστου την Παναγία μας!!

Την χαρακτηρίζει ως λυχνία και ως στάμνα.

Α. Στην πρώτη εικόνα ,αναφέρεται στην εντολή που έδωσε ο Θεός στον Μωυσή να κατασκευάσει λυχνία από καθαρό χρυσάφι (Εξ. 25, 30) και να την τοποθετήσει στη Σκηνή του Μαρτυρίου, εκεί όπου λατρευόταν ο Θεός. 

Η λυχνία αυτή είχε επτά λυχνάρια και προτυπώνει την Παναγία, η οποία ως αληθινή και ζώσα "λυχνία" είχε ως λύχνο πάμφωτο τον Χριστό, το φως του κόσμου.

Β.Η δεύτερη εικόνα αναφέρεται  στην έξοδο από την Αίγυπτο. Όταν οι Ιουδαίοι έφυγαν από εκεί και περιπλανιόντουσαν στην έρημο, γόγγυζαν κατά του Θεού εξαιτίας της έλλειψης τροφής. Ο Θεός έστειλε τότε σ' αυτούς ουράνια τροφή, που την ονόμασαν "μάννα" (Εξ. 16, 13). Ο Μωυσής είπε στον Ααρών να γεμίσει με "μάννα" ένα δοχείο, μία «στάμνα χρυσή»,και να την εναποθέσει στην κιβωτό της Διαθήκης, μέσα στη Σκηνή του Μαρτυρίου, ώστε να υπενθυμίζει διαρκώς στους Ισραηλίτες το θαύμα του Θεού. Η στάμνα αυτή ήταν προτύπωση της Θεοτόκου, η οποία έφερε εντός της τον "Άρτο της ζωής", τον Κύριο Ιησού, ο Οποίος είναι για τους πιστούς τροφή πραγματική στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, απείρως γλυκύτερη του παλαιού "μάννα" 

-Η Παναγία λοιπόν είναι η λυχνία που πάνω της καίει το φως του κόσμου, ο Χριστός. 

-Η Παναγία είναι και η στάμνα που φέρει το νέο μάννα, τον Άρτο της ζωής, τον Χριστό. 

Το φως ζεσταίνει, λύνει τα σκοτάδια και καίει τα πάθη και τα λάθη.

Ο Άρτος της ζωής που κατέβηκε από τον ουρανό, είναι βρώση που σου δίνει ζωή. Τη γευόμαστε και τη ζούμε στην θεία λειτουργία, κάθε φορά που μεταλαμβάνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου