Αποδείξεις περί της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού! (Μέρος Α)


Πολλοί άνθρωποι σήμερα νομίζουν ότι η ανάσταση του Χριστού ήταν κάποιο αφανές γεγονός που το γνώριζαν μόνο λίγοι άσχετοι ψαράδες. Αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια! Η ανάσταση του Χριστού ήταν γνωστή από όλους τους Ιουδαίους στο Ισραήλ, και είχε ακουστεί σε όλον τον ρωμαϊκό κόσμο για σχεδόν τριάντα χρόνια! Η ανάσταση του Χριστού δεν είχε κρατηθεί μυστικό!

“Διότι τοῦτο δὲν εἶναι πεπραγμένον ἐν γωνίᾳ” (Πράξεις κϛ΄. 26).

Όλα όσα ειπώθηκαν για τον Ιησού διεξήχθησαν στην ίδια την πρωτεύουσα του έθνους, και συμμετείχαν το Συνέδριο και ο (ρωμαίος διοικητής) Πιλάτος, και ο Ιησούς ήταν εθνική προσωπικότητα, η φήμη του οποίου έφτασε και στις γειτονικές χώρες. 

Οι εχθροί του Χριστού είχαν τρεις δεκαετίες για να αποδείξουν ότι δεν είχε αναστηθεί από τους νεκρούς. Αλλά είχαν αποτύχει. Όσο σκληρά και να είχαν προσπαθήσει, οι εχθροί δεν είχαν καταφέρει να αποδείξουν ότι ο Ιησούς παρέμεινε νεκρός μετά τη σταύρωσή Του. 

Η ανάσταση του Χριστού είναι το θεμέλιο του Χριστιανισμού. Ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος είπε: «Αν ο Χριστὸς δεν Ανέστη, μάταιον άρα ειναι το κήρυγμα ημων, ματαία δε και η πίστις μας»

Τρεις είναι κυρίως  οι λόγοι για τους οποίους απέτυχαν οι εχθροί του Χριστού:

I. Πρώτον, ο άδειος τάφος.

Η πρώτη απόδειξη της ανάστασης του Ιησού είναι ο άδειος τάφος. Το γεγονός ότι ο τάφος του Ιησού ήταν άδειος τρεις μέρες μετά τον θάνατό Του είναι μία από τις μεγάλες αποδείξεις της ανάστασής Του. 

Όλοι οι συγγραφείς των τεσσάρων Ευαγγελίων συμφωνούν απόλυτα πως ο τάφος του Χριστού ήταν άδειος τρεις μέρες μετά τον θάνατό Του. Πολλοί άλλοι μάρτυρες επιβεβαίωσαν επίσης το γεγονός του άδειου τάφου.

Η παλαιότερη επίθεση κατά της ανάστασης του Χριστού ήταν ότι κάποιος έκλεψε το σώμα του Ιησού. Οι αρχιερείς

“…ἔδωκαν εἰς τοὺς στρατιώτας ἀργύρια ἱκανά, λέγοντες· Εἴπατε ὅτι οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ ἐλθόντες διὰ νυκτὸς ἔκλεψαν αὐτόν, ἐνῷ ἡμεῖς ἐκοιμώμεθα... Ἐκεῖνοι δὲ λαβόντες τὰ ἀργύρια, ἔπραξαν ὡς ἐδιδάχθησαν. Καὶ διεφημίσθη ὁ λόγος οὗτος παρὰ τοῖς Ἰουδαίοις μέχρι τῆς σήμερον” (Ματθαίον κη΄. 12-15).

Αλλά αυτό το επιχείρημα δεν έπεισε πολλούς ανθρώπους. Η κοινή λογική θα σας πει ότι οι μαθητές δεν έκλεψαν το σώμα Του και προσποιήθηκαν ότι αναστήθηκε. Τρεις μέρες νωρίτερα οι μαθητές είχαν φύγει τρέχοντας, φοβούμενοι για τις ζωές τους, όταν ο Χριστός συνελήφθη και σταυρώθηκε. Είναι υπερβολικά απίθανο ότι αυτοί οι φοβισμένοι άνθρωποι θα είχαν βρει αρκετό θάρρος για να κλέψουν το σώμα του Ιησού – και στη συνέχεια να αρχίσουν να κηρύττουν με τόλμη ότι αναστήθηκε από τους νεκρούς – με κίνδυνο της ζωής τους! Όχι, αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο επιχείρημα! Τα γεγονότα απλά δεν ταιριάζουν. Οι μαθητές ήταν κρυμμένοι σε ένα δωμάτιο με την πόρτα κλειδωμένη “διὰ τὸν φόβον τῶν Ἰουδαίων” (Ιωάννην κ΄. 19). Ήταν σε κατάσταση σοκ. Δεν πίστευαν ότι θα αναστηθεί. Κανείς από τους οπαδούς του Χριστού δεν είχε την πίστη ή το θάρρος να προκαλέσει την ισχυρή ρωμαϊκή κυβέρνηση και να κλέψει το σώμα του Ιησού. Αυτό είναι ένα ψυχολογικό γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Οι μόνοι άλλοι ύποπτοι, που θα μπορούσαν να είχαν κλέψει το σώμα του Χριστού, ήταν οι εχθροί Του. Το πρόβλημα με αυτή τη θεωρία είναι ότι οι εχθροί του Χριστού δεν είχαν κανένα κίνητρο να ληστέψουν τον τάφο Του. Οι αρχιερείς και οι άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες θανάτωσαν τον Χριστό επειδή απειλούσε το θρησκευτικό τους σύστημα και τον τρόπο ζωής τους. Το τελευταίο πράγμα που ήθελαν αυτοί οι άνθρωποι ήταν ο κόσμος να πιστέψει ότι ο Χριστός ήταν και πάλι ζωντανός! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αυτοί οι θρησκευτικοί ηγέτες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εξαλείψουν κάθε εμφάνιση της ανάστασής Του. Το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο μας λέει πως πήγαν στον ρωμαίο κυβερνήτη, τον Ποντίο Πιλάτο,

“λέγοντες· Κύριε, ἐνεθυμήθημεν ὅτι ἐκεῖνος ὁ πλάνος εἶπεν ἔτι ζῶν, Μετὰ τρεῖς ἡμέρας θέλω ἀναστηθῆ. Πρόσταξον λοιπὸν νὰ ἀσφαλισθῇ ὁ τάφος ἕως τῆς τρίτης ἡμέρας…(Ματθαίον κζ΄. 63-64).

Ο Πιλάτος τούς είπε να πάρουν φρουρούς στον τάφο και “ἀσφαλίσατε καθὼς ἐξεύρετε” – βάλτε φρουρούς στον τάφο και ασφαλίστε τον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (Ματθαίον κζ΄. 65). Έτσι σφράγισαν τον τάφο και έβαλαν στρατιώτες εκεί για να τον προστατεύουν .Παραδόξως, φαίνεται ότι αυτοί οι αρχιερείς και οι θρησκευτικοί ηγέτες είχαν περισσότερη πεποίθηση στην ανάσταση του Χριστού απ' ό,τι οι δικοί Του μαθητές!

Η αλήθεια είναι ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες έλαβαν ακραία μέτρα για να φροντίσουν να μην κλαπεί το σώμα του Χριστού. Ήθελαν να αποδείξουν ότι η υπόσχεση του Χριστού πως θα αναστηθεί από τους νεκρούς ήτανε ψέμα. Η κλοπή του σώματος θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα είχαν κάνει οι εχθροί Του. Αλλά αν είχαν κλέψει το σώμα, αναμφίβολα θα το είχαν παρουσιάσει όταν οι μαθητές άρχισαν να κηρύττουν την ανάστασή Του. Αλλά οι εχθροί του Χριστού ποτέ δεν παρουσίασαν το σώμα Του. 

Ο τάφος ήταν άδειος! Ο Χριστός είχε αναστηθεί από τους νεκρούς!

“Διότι τοῦτο δὲν εἶναι πεπραγμένον ἐν γωνίᾳ” (Πράξεις κϛ΄. 26).

Ο άδειος τάφος είναι η πρώτη απόδειξη της ανάστασης του Χριστού από τους νεκρούς, αλλά υπάρχουν κι άλλες!

Συνεχίζεται …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου