Περί προσευχής


Τι είναι η προσευχή;

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση γιατί πολλοί πιστεύουν ότι αν ο Θεός θελήσει να μιλήσει μαζί μας θα γίνει με κάτι σαν αστραπή ή κάτι άλλο θαυματουργό. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η προσευχή γίνεται μέσα στην αρένα της πίστης. Και η πίστη μας λέει ότι ο Θεός πάντα μας ακούει, πάντα μας προσέχει, πάντα μας αγαπάει κι επομένως ό,τι και να Του πούμε αυτός μας ακούει και θα μας αποκριθεί. Είτε το νιώθουμε είτε όχι, είναι πάντα εκεί για μας.

Γενικά υπάρχουν τρεις τρόποι που ο Θεός απαντάει στην προσευχή μας:

α. Ο πρώτος είναι αυτός που αποκαλούμε «παρηγορητικός», ότι μας δίνει δηλαδή την αίσθηση της παρουσίας Του, της αγάπης Του ή ακόμα και μιας σκέψης για εμάς ή για Αυτόν που δεν είχαμε κάνει προηγουμένως.

β. Ο δεύτερος είναι μέσα από τα δώρα του Αγ. Πνεύματος πχ. σοφία, κατανόηση, γνώση, ευσέβεια, φόβο Θεού, σθένος, θάρρος. Αυτά τα δώρα υπάρχουν βαθειά μέσα μας και όταν προσευχόμαστε τότε ενεργοποιούνται (σαν να τρως μπρόκολο που ενώ δεν το καταλαβαίνεις ενισχύεσαι από τις βιταμίνες του), έτσι και το Αγ. Πνεύμα τρέφει αυτά τα δώρα μέσα στην ψυχή μας, πάντα, κάθε φορά που προσευχόμαστε.

γ. Τέλος, μερικές φορές μας δίνει συγκεκριμένες εμπνεύσεις-σκέψεις, πχ. πρέπει να ζητήσεις συγνώμη από αυτόν ή να συγχωρέσεις εκείνον, κτλ..

Γενικά ο Θεός απαντάει αυξάνοντας την επιθυμία μας για το καλό, μας τροφοδοτεί με την επιθυμία αυτή, να κάνουμε περισσότερο καλό, να ζούμε κατά Χριστόν.. και για κάθε βήμα που κάνουμε προς Αυτόν, έρχεται κι Αυτός πιο κοντά μας...

J.Bartunek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου