Ο Ιορδάνης εστράφη εις τα οπίσω!


Ο Ιορδάνης ποταμός, ο ιερός ποταμός της θεοφανείας, είναι ο ποταμός που περνώντας μέσα από νερά  του οδηγείσαι στην γη της επαγγελίας. 

«Και συ, Ιορδάνη ποταμέ, διατί εστράφης εις τα οπίσω»;μια ερώτηση που ζητά απάντηση σαν ο Ιορδάνης να έχει φωνή να είναι δηλαδή πρόσωπο. 

«Ο Ιορδάνης εστράφη εις τα ο πίσω»Μια ποιητικώτατη,αλληγορική  και προφητική φράση των Ψαλμών με μοναδικό πνευματικό βάθος. 

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος την σχολιάζει με ένα μοναδικό τρόπο.!

Ο Ιορδάνης ο ποταμός,που είναι τόσο γνωστός στην Αγία Γραφή για πολλά θαύματα, και κυρίως για την βάπτιση του Χριστού,πηγάζει από δύο πηγές. Η μία λέγεται Ιόρ και η άλλη Δαν. Καθώς προχωρούν τα δύο μικρά αυτά ποτάμια, ενώνονται και κάνουν τον Ιορδάνη.. Ο Ιορδάνης εκβάλλει τα νερά του στην θάλασσα που λέγεται Νεκρά θάλασσα.

Οι δύο πηγές που πηγάζει ο Ιορδάνης συμβολίζουν τον Αδάμ και την Εύα, και ο Ιορδάνης συμβολίζει όλο το ανθρώπινο γένος. 

Ένα γένος που πριν από την ενσάρκωση του Θεανθρώπου μας Ιησού,πορευόταν στην νέκρωση και στον θάνατο μέσα από χαρές και λύπες της ζωής, όπως ο Ιορδάνης, ο οποίος κυλά τα νερά του ήσυχα μέσα από γόνιμα και άγονα εδάφη εκβάλλει στην Νεκρά θάλασσα. 

Ήρθε, όμως, ο Υιός του Θεού, και κατήργησε αυτή την πορεία του ανθρωπίνου γένους προς την «νεκρά θάλασσα»κατήργησε τον θάνατο.

Χάρισε πάλι  στους ανθρώπους την ζωή και τους έστρεψε προς τα πίσω, προς την πηγή της ζωής .

Έδωσε την δυνατότητα να μην κυλάμε μοιρολατρικά προς την «Νέκρα Θάλασσα»προς την νέκρωση και τον θάνατο, αλλά προς την πηγή της ζωής και της αφθαρσίας που είναι ο Χριστός!!«όσοι εις Χριστόν Ιησούν εβαπτίσθημεν, εις τον θάνατον αυτού εβαπτίσθημεν». (Ρωμ. στ΄ 3).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου