Τα Κύθηρα γιόρτασαν την Παναγία Μυρτιδιώτισσα


Με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, η ασκητική και σεβασμία μορφή του οποίου τίμησε και λάμπρυνε το νησί των Κυθήρων, εορτάστηκε με την προσήκουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τιμή η ετήσιος πανήγυρις της πολιούχου, προστάτιδος και εφόρου των Κυθήρων Υπεραγίας Θεοτόκου της Μυρτιδιωτίσσης.
Προσκεκλημένοι επίσης του επιχωρίου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, που ωσαύτως λάμπρυναν με την παρουσία τους την εορτή της Μυρτιδιώτισσας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια.
 
Επίκεντρο των εορτασμών το Ιερόν Προσκύνημα των Μυρτιδίων, στις δυτικές ακτές των Κυθήρων, η πνευματική Ακρόπολις της νήσου, όπου ευρέθη και φυλάσσεται το πολυτιμότερο των Κυθηρίων κειμήλιο, η Ιερά Εικών της Θεομήτορος, η Μυρτιδιώτισσα, πηγή απείρων θαυμάτων ανά τους αιώνες και σημείο αναφοράς των απανταχού Γης Κυθηρίων.
Το εσπέρας της 23ης Σεπτεμβρίου τελέστηκε στο περίλαμπρο νέο Καθολικό ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ καλωσόρισε τους Αγίους Αρχιερείς κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους μακραίωνους πνευματικούς, κοινωνικούς και ιστορικούς δεσμούς της Μεγαλονήσου Κρήτης με τα Κύθηρα. Για σχεδόν 2-3 αιώνες ο Μητροπολίτης Κυθήρων είχε τη δικαιοδοσία της χειροτονίας των Ιερέων της Κρήτης, ενώ για πολλά χρόνια τα Ιερά Κειμήλια της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγκαράθου φυλάσσονταν στα Κύθηρα. Οι δεσμοί αυτοί, είναι, όμως και δεσμοί αίματος, καθώς οι κάτοικοι των γειτονικών Αντικυθήρων, της ετέρας νήσου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων, προήλθαν από εποίκους της Δυτικής Κρήτης, οι πρόγονοι των οποίων ανεύρον στο μικρό νησί την εικόνα του Αγ. Ιερομάρτυρος Μύρωνος που τον τιμούν στις 17 Αυγούστου.
Κατά τον Μέγα Εσπερινό, ο Σεβασμιώτατος Κρήτης, στο μεστό νοημάτων κήρυγμά του ανέλυσε το εκ των Ανοιξανταρίων «δόξα σοι ο Θεός ημών, η ελπίς ημών Κύριε δόξα σοι», αναφέροντας ότι οφείλουμε να δοξάζουμε το Θεό και όχι τους εαυτούς μας. Του Μεγάλου Εσπερινού ακολούθησε κατανυκτική Ιερά Αγρυπνία στο παλαιό Καθολικό της ευρέσεως της Αγίας Εικόνος.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής έλαβαν χώρα ο Όρθρος και το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο. Ο προεξάρχων της ευχαριστιακής συνάξεως, Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Υπέρτιμος και Έξαρχος πάσης Ευρώπης κ. Ειρηναίος απηύθυνε εμπνευσμένο Θείο Λόγο προς το πολυπληθές εκκλησίασμα αναφέροντας ότι η μετάνοια και η ανάνηψη είναι αυτά που χρειάζεται σήμερα η κοινωνία μας προκειμένου να εξέλθει από την κρίση, ενώ εγκωμιαστικά μίλησε για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου που τιμάται όλως ιδιαιτέρως στα Κύθηρα.
Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε η πάνδημος Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος της Θεομήτορος με τη συνοδεία τιμητικού αγήματος εκ του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Κυθήρων και της Φιλαρμονικής Κυθήρων. Προ του πέρατος της Ιεράς Λιτανείας ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και τους Ιεράρχες για την παρουσία τους στα Κύθηρα καθώς και όλες τις αρχές και τους χιλιάδες προσκυνητές που κατέκλυσαν το νησί από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό όπου οι Κυθήριοι απόδημοι συγκροτούν πολυπληθείς και ακμάζουσες παροικίες (Αυστραλία, ΗΠΑ κ.λπ.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, η προσέλευση προσκυνητών από την Κρήτη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού υπήρξαν και ειδικά ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ενώ πολύ βοήθησε η πρόσφατη ολοκλήρωση του νέου παρακαμπτηρίου δρόμου προς τα Μυρτίδια, γεγονός που επέτρεψε στα μεγάλα τουριστικά λεωφορεία την άμεση πρόσβαση στο Ιερό Προσκύνημα.
Εκ μέρους των Αρχών, παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Θεόδωρος Κουκούλης μετά του Αντιδημάρχου και του Προέδρου και των μελών του Δημ. Συμβουλίου, ο Βουλευτής Πειραιά και Νήσων κ. Κων/νος Κατσαφάδος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστρ. Χαρχαλάκης και τα μέλη της Επιτροπής, η οποία διαχειρίζεται και το Ιερό Προσκύνημα, εκπρόσωποι των πάσης φύσεως δημοσίων και λοιπών αρχών της νήσου, οι τοπικές Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές, εκπρόσωποι κυθηραϊκών συλλόγων, σωματείων και φορέων.
Τέλος, να αναφερθεί ότι τα εξωραϊστικά έργα στο Ιερό Προσκύνημα της Μυρτιδιώτισσας συνεχίζονται, καθώς με την αγαστή συνεργασία της Εγχωρίου Περιουσίας και της Ιεράς Μητροπόλεως προγραμματίζονται άμεσα η συντήρηση των μεγάλων εικόνων του Τέμπλου, η συντήρηση της αγιογράφησης του μεγάλου Καθολικού, η δημιουργία του Μουσείου Εικόνων καθώς και η πρόσβαση σε όλο το προσκύνημα των ατόμων με αναπηρία, γεγονός όχι μόνο ουσιαστικό αλλά και συμβολικό, εις ανάμνησιν της υπό της Μυρτιδιωτίσσης εγέρσεως του παραλυτικού.
kithira2
kithira3
kithira4
kithira5
kithira6
kithira7
kithira8
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου