Εξελέγη ο νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας


Ο Μητροπολίτης Ρούσε κ.Νεόφυτος εξελέγη με 94 ψήφους, Πατριάρχης Βουλγαρίας, χθες Κυριακή (24/02/2013) και ενθρονίστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι στη Σόφια.

Στην τελετή ενθρονίσεως παρέστησαν Εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος και ο Τσεχίας κ. Χριστοφόρος, ο Πρωθυπουργός της γειτονικής μας Βουλγαρίας, Υπουργοί, Βουλευτές, ενώ χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν από νωρίς πέριξ του Καθεδρικού Ναού.

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρίας, τον Πατριάρχη Νεόφυτο προσφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σλίβεν κ. Ιωαννίκιος, ο οποίος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: "Αναλαμβάνατε το πηδάλιο της Βουλγαρικής Εκκλησίας, σε μια πολύ ταραγμένη και δύσκολη εποχή, όχι μόνο για την Εκκλησία, αλλά και για όλη την Βουλγαρία."


Ο νέος Προκαθήμενος της Βουλγαρικής Εκκλησίας, στην αντιφώνησή του, δήλωσε ότι προτεραιτότητα του είναι το φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο των κληρικών.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως εκπροσώπησε, στην επίσημη τελετή της ενθρόνισης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ.Ιωήλ, ενώ επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Ελλάδας ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.Παύλος.


Ο Πατριάρχης Νεόφυτος γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1945 στη Σόφια.

Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Ακαδημίας Σόφιας και έκανε περαιτέρω σπουδές στη Μόσχα.

Υπήρξε λέκτορας και υπεύθυνος της Χορωδίας της Ακαδημίας, Πρόεδρος της Θεολογικής Ακαδημίας, πρώτος Κοσμήτορας της ανασυσταθείσης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σόφιας ενώ υπηρέτησε και ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Υπήρξε στενός συνεργάτης του μακαριστού Πατριάρχη Μαξίμου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 98 ετών, στις 6 Νοεμβρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου