Στιγμές... Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου


Οι διαδικασίες εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου το 1998, καλύπτονται από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ το ενδιαφέρον του κόσμου για την εκλογή Αρχιεπισκόπου είναι έκδηλο (ακολουθεί σχετικό video από την εκλογή και την ενθρόνιση). 
Το τυπικό εκλογής προβλέπει την τέλεση Θείας Λειτουργίας, Ιερουργούντος του νεοτέρου τη τάξη Μητροπολίτου, όπου εκείνη την περίοδο ήταν ο

Σεβασμίωτατος Μητροπολίτης Μάνης. Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, οι Αρχιερείς – μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκλέγουν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αθήνας, κεκλισμένων των θυρών και παρουσία του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Γεράσιμος Αρσένης), Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος τον από Δημητριάδος Χριστόδουλο.
Ήταν η πρώτη ελεύθερη και εντελώς δημοκρατική εκλογή Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας μετά την μεταπολίτευση.

Στην πρώτη ψηφοφορία, σε σύνολο 76 ψηφισάντων (απουσίαζε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης), έλαβαν: Δημητριάδος Χριστόδουλος 23 ψήφους, Θηβών Ιερώνυμος 21, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος 13, Βρεσθένης (νυν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής) Δημήτριος 6, Ιωαννίνων Θεόκλητος 4,  Μεγάρων και Σαλαμίνος 4,  Πισιδίας Μεθόδιος 2, Ζιχνών Σπυρίδων 2, Κερκύρας Τιμόθεος 1, Λευκή 1. Ακολούθησε δεύτερη ψηφοφορία και στην Τρίτη και τελευταία, εκλέγεται με 45 ψήφους, νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο Δημητριάδος Χριστόδουλος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου