Το σχοινί του Πατριάρχη!


 

(Η κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου απαγχονίστηκε ο Γρηγόριος Ε΄, η οποία παραμένει κλειστή ως σήμερα).


Μετά την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης του 1821.

Ο Σουλτάνος, υπό την πίεση ακραίων μουσουλμανικών διαδηλώσεων κατά των Ελλήνων, ζήτησε από τον Σεϊχουλισλάμη Χατζή Χαλίλ να εκδώσει διαταγή (φετφά) σχετικά με τη γενική σφαγή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Ο Χατζή Χαλίλ, ύστερα από διαβουλεύσεις με τον πατριάρχη Γρηγόριο, του ξεκαθάρισε πως ο ίδιος και το Γένος ήταν αμέτοχοι στην επανάσταση.

Ο Χατζη Χαλίλ ,βασιζόμενος σε ένα εδάφιο του Κορανίου, αρνήθηκε να εκδώσει τη φετφά τoυ Σουλτάνου.Τότε ο Σουλτάνος εξοργισμένος τον τιμώρησε με θάνατο και θεώρησε υπεύθυνο και τον Γρηγόριο Ε'.

Μετά τη λειτουργία του Πάσχα (10 Απριλίου 1821) ο Πατριάρχης συνελήφθη, κηρύχθηκε έκπτωτος και φυλακίστηκε. Το απόγευμα της ίδιας μέρας απαγχονίστηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου.

Το ιερόν λείψανον του μεγάλου ἐθνομάρτυρος έμεινε, τρεις ημέρες «κρεμάμενον επι της αγχόνης»ύστερα δε παρεδόθη στα χέρια του μαινόμενου όχλου των δημίων, και αφού διασύρθηκε στους δρόμους της Πόλεως, εκρίθη  ανάξιο ενταφιασμού και έτσι ερρίφθη στα νερά του Βοσπόρου. 

Βρέθηκε μετά από μέρες από ένα ρωσικό πλοίο ,περισυνελέγη και ενταφιάσθηκε με τιμές στην Οδησσό της Ρωσίας.

Στις 8 Ἀπριλίου 1921, ἁγιοκατατάχθηκε επίσημα από την Εκκλησία της Ελλάδος και  η μνήμη του τιμάται στις 10 Ἀπριλίου.

Την 1η Φεβρουαρίου του 1872, η Πρυτανεία του Εθνικού Πανεπιστημίου,ζήτησε από τον ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη  να γράψει ένα ποίημα για τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄.Το ποίημα θα το εκφωνούσε ο ίδιος την 25η Μαρτίου, στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα που είχε στηθεί προς τιμήν του μπροστὰ από το Πανεπιστήμιο, κατασκευή Γ. Φυτάλη, με την συνδρομὴ του εθνικού ευεργέτη Γ. Ἀβέρωφ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου