Ο Νεύτωνας και ο άθεος


Ο Ισαάκ Νιούτον μόλις είχε τελειώσει την κατασκευή ενός μοντέλου του ηλιακού μας συστήματος, όταν χτύπησε η πόρτα του εργαστηρίου του. Το μοντέλο αυτό είναι ένα από εκείνα τα ωραία «παιχνίδια» που μπορεί να δούμε σε κάποιο μουσείο επιστημών. Διαθέτουν έναν μοχλό που μόλις τον τραβήξεις οι πλανήτες και τα φεγγάρια τους αρχίζουν να κινούνται.

Ο άνθρωπος στην πόρτα ήταν ένας άθεος επιστήμονας, γνωστός του Νεύτωνα. Μόλις ο άντρας αντίκρισε το μοντέλο έμεινε έκθαμβος από την ομορφιά του και αμέσως άρχισε να κουνά τον μοχλό. «Ποιος το έφτιαξε αυτό;» ρώτησε.

«Κανένας.» απάντησε ο Νεύτωνας χωρίς να σηκώσει το βλέμμα του από τα γραπτά του.

Ο άντρας ξανάπε: «Δεν με άκουσες. Ρώτησα ποιος έφτιαξε αυτό το μηχάνημα.»

«Σου απάντησα.» αποκρίθηκε ο Νεύτωνας «Κανένας δεν έφτιαξε αυτό το μηχάνημα.»

«Άκουσε με, Ισαάκ» επέμεινε ο άντρας «αυτό το υπέροχο μηχάνημα πρέπει να φτιάχτηκε από κάποιον! Τώρα σταμάτα να με αγνοείς και πες μου ποιος το δημιούργησε.»

Σε αυτό το σημείο ο Νεύτωνας σταμάτησε να γράφει και σηκώθηκε όρθιος. Έβαλε το χέρι του στον ώμο του άντρα και τον κοίταξε βαθιά μέσα στα μάτια: «Δεν είναι καταπληκτικό αυτό;» είπε «Σου λέω ότι κανείς δεν έφτιαξε αυτό το απλό παιχνίδι και εσύ δεν με πιστεύεις. Όταν όμως αγναντεύεις το Ηλιακό Σύστημα, αυτό το υπέροχο μηχάνημα που βρίσκεται ολόγυρά σου, επιμένεις να μου λες ότι κανείς δεν το ‘χει φτιάξει. Ε, λοιπόν, εγώ δεν το πιστεύω αυτό.»

Ο μύθος λέει ότι ο άντρας έφυγε από το σπίτι του Νεύτωνα συλλογιζόμενος ότι μπορεί όντως πίσω από την τελειότητα των φυσικών νόμων να κρύβεται η τελειότητα του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου