Την Πέμπτη η Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Φωκίδος Αθηναγόρα


Εκοιμήθη το απόγευμα της Δευτέρας σε ηλικία 83 ετών ο Μητροπολίτης πρώην Φωκίδος Αθηναγόρας.
Το σκήνωμά του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, ενώ την Πέμπτη το πρωί, μετά τη θεία λειτουργία, θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία. Θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός στην ιερά Μονή Προφήτη Ηλία.

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας - κατά κόσμον Νικόλαος Ζακόπουλος - γεννήθηκε στον Αμάραντο Κόνιτσας του Νομού Ιωαννίνων το 1931.
Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1956. Το 1967 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ενώ έχει πραγματοποιήσει μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, του Τορόντο, του Σικάγο και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, στα αντικείμενα της Ψυχολογίας, της Παιδαγωγικής και της Φιλοσοφίας.
Έχει εργαστεί ως καθηγητής Ηθικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας, Φιλοσοφίας της Θρησκείας και Φιλοσοφίας του Δικαίου σε διάφορα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1959. Από το έτος της χειροτονίας του έως την εκλογή του σε Επίσκοπο διετέλεσε ιερατικός προϊστάμενος αλλά και διευθυντής εκπαίδευσης των Ελληνικών Σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ακόμα το 1986 διετέλεσε εφημέριος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το 1986 εξελέγη Μητροπολίτης Φωκίδος, έχοντας διαπράξει σημαντικό έργο στον εκπαιδευτικό τομέα, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, είτε από τη θέση του διδάσκοντα είτε έχοντας διοικητική εκπαιδευτική θέση. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην ανάπτυξη της μοναστικής ζωής στην μητρόπολη του και της επαναλειτουργίας αρκετών ερειπωμένων μοναστηριών της περιοχής.
Στις 18 Μαρτίου 2014, μετά από 28 χρόνια ποιμαντορίας, παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του στη Μητρόπολη Φωκίδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου