Από τους εορτασμούς του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα...


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα συνεχίστηκαν στην Κέρκυρα οι εκδηλώσεις για την επέτειο του θαύματος Αγίου Σπυρίδωνος, με το οποίο διάσωσε το νησί από την επιδρομή των Αγαρηνών το 1716.

Σε ανάμνηση του θαύματος τελέστηκε μεγάλη λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου
το πρωί της Κυριακής 11 Αυγούστου 2013, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Άρτης κ. Ιγνατίου, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, του Επισκόπου Παμπρούσκ της Λευκορωσίας κ. Σεραφείμ και του Επισκόπου Ναζιανζού κ. Θεοδωρήτου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Στην λιτανεία συμμετείχαν και οι αρχές του τόπου, όπως και πλήθος πιστών.



Κατά την λιτανεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τέλεσε δέηση, ενώ σε προσφώνησή του προς τους πολυπληθείς προσκυνητές ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι σε μια εποχή όπου αμφισβητήθηκαν και αμφισβητούνται οι θεσμοί, οι αξίες, τα πρόσωπα, οι πολιτικές, οι ιδεολογίες, η παρουσία του Αγίου Σπυρίδωνος μαρτυρεί ότι το μόνο αδιαμφισβήτητο γεγονός που γίνεται ελπίδα για τον καθέναν μας είναι η αγιότητα, η δωρεά του Θεού στους ανθρώπους που Τον αγαπούνε και αφιερώνονται σ’ Αυτόν, που βλέπουν τον κόσμο και τον συνάνθρωπο μέσα από μία άλλη προοπτική, αυτή της αγάπης και της αιωνιότητας και που καθίστανται τόσο εν ζωή όσο και μετά θάνατον φωτισμός και παράδειγμα για τον κόσμο. Η λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου αποτελεί την αδιαμφισβήτητη απόδειξη της δύναμης της πίστης, την οποία έχουμε όλοι ανάγκη, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αλλά για να δώσουμε νόημα στη ζωή μας.



Το πρωί της 11ης Αυγούστου, στην Θεία Λειτουργία ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος επεσήμανε στο πολυπληθές εκκλησίασμα ότι ο Άγιος Σπυρίδωνας μας υπενθυμίζει μία πολύ μεγάλη αλήθεια: ότι ο άνθρωπος έχει ψυχή, με αξία αιώνια. Παρασυρμένοι από το πνεύμα του ορθολογισμού, λησμονήσαμε ότι η ζωή μας δεν είναι μόνο ύλη. Ότι χρειάζεται να βρούμε τρόπους αντίστασης στη φθορά και τον θάνατο, τρόπους αθανασίας. Ότι χωρίς θυσία, χωρίς σκοπό πνευματικό δεν μπορούμε οι άνθρωποι να πορευτούμε αληθινά και ότι χρειάζεται να διδαχθούμε μέσα από την παρουσία του σκηνώματος του Αγίου ότι μπορούμε να υπερβούμε τα στενά όρια που ο ορθολογισμός μάς επιβάλλει και να ανοιχτούμε σε έναν τρόπο ζωής που έχει ελπίδα. Αυτές ήταν οι αξίες της παράδοσής μας, του Ελληνισμού, της πατρίδας μας, τις οποίες λησμονήσαμε σταδιακά, είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Μαρωνείας, και τα προβλήματά μας μάς καλούνε να επανεντρυφήσουμε σ’ αυτόν τον ευλογημένο δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου