«Εάν δεν έχουμε ενότητα...δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την τραγική στιγμή...»


(ηχητικό)
Με αφορμή την άποψη που εξέφρασε βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για μισθοδοσία των κληρικών από την φορολόγηση των Ορθοδόξων, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

«Σε αυτό τον τόπο η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός έχουν συμπορευθεί για πάρα πολλά χρόνια» υπογράμμισε εξ αρχής ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας πως η Ελληνική πολιτεία οφείλει την ύπαρξή της στην μητέρα Εκκλησία «από την οποία πήρε το 96% της περιουσίας της όταν γίναμε Έθνος – Κράτος».

Ανέφερε πως η αριστερά είναι μία πολιτική σκέψη που κατά βάση έχει δανειστεί την σκέψη της Εκκλησίας. «Όλα όσα η αριστερά
διακηρύσσει είναι δάνεια από το Ευαγγελικό μήνυμα. Η ανθρώπινη κοινωνικότητα, η αλληλοκατανόηση, η μη καταδολίευση ανθρώπου από άνθρωπο, η κοινοκτημοσύνη…», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως το πρόβλημα υπάρχει στο ότι αυτές οι ιδέες έχουν απογυμνωθεί «από την πνευματική τους διάσταση, από την πνευματική τους αναγωγή, από την μεταφυσική τους πραγματικότητα κα έτσι λοιπόν καταντούν ξερός λόγος».

Έκανε αναφορά στον λόγο του Ντοστογιέφσκι «Χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται», ενώ σημείωσε ότι «ο διαφωτισμός στην Ευρώπη έφτασε στα όριά του».

Ερωτώμενος ειδικότερα για το διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους τόνισε πως η αριστερά στο σύνολό της, δεν προτείνει τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, (σημείωσε ότι αυτό έχει γίνει βάσει συντάγματος με τους διακριτούς ρόλους), αλλά προτείνει διαχωρισμό Γένους – Εκκλησίας. «Γένος σημαίνει Ορθοδοξία και Ελληνισμός σε μία ενότητα αδιατάρακτη και αδιάσπαστη. Αυτό θέλουν να γκρεμίσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Υπογράμμισε πως «χρειαζόμαστε μια βαθιά επιστροφή στις ρίζες μας…», τονίζοντας ταυτόχρονα πως η συμπόρευση Ορθοδοξίας και Ελληνισμού μόνο αγαθά πράγματα έχει προσφέρει στον τόπο.

Ερωτώμενος για την πρόταση Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την μισθοδοσία των κληρικών, τόνισε πως είναι μία υπερβολική αντίληψη για την κοινωνική ζωή. «Πρέπει να εξετάσει και να επανατοποθετήσει τα πράγματα», σημείωσε. 

Μιλώντας για τις κοινωνικές αναταράξεις ανέφερε πως «πληρώνουμε την αμαρτία όλων μας», εξηγώντας παράλληλα πως αυτοί που φοροδιαφεύγουν είναι Έλληνες αδελφοί μας οι οποίοι «έμειναν αμύητοι από το τι σημαίνει να είσαι μέλος του Ελληνικού γένους».
«Εάν δεν έχουμε ενότητα και εάν ο ένας δεν συμπαραταχθεί απόλυτα με τον άλλον και όλοι μαζί, δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την τραγική στιγμή στην οποία βρισκόμαστε», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

Ακούστε το ηχητικό ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου