Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΡΩΘΙΕΡΕΩΣ ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ


 


Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε χθες Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021 η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Πρωθιερέως Ιωάννη Θεοδωρόπουλου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

Παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κρήνης κ.Κύριλλος, Πτολεμαΐδος κ.Εμμανουήλ και ο Ποιμενάρχης μας, Πειραιώς κ.Σεραφείμ ο οποίος αναφερόμενος στην 25ετή διακονία του μακαριστού επεσήμανε πως αυτή ήταν άοκνη και ανύστακτη για την Εκκλησία μας και για τον Καθεδρικό μας Ναό.

«Με την κεχαριτωμένη φωνή του, το τάλαντο του Θεού σε αυτόν που δεν το έκρυψε, αλλά το πολλαπλασίασε» όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, «έγινε Απόστολος της Ορθοδόξου Πίστεως και των δογμάτων της αληθείας» σε όλο τον κόσμο όπου ακούγεται η φωνή, δια των ερτζιανών κυμάτων, της Πειραϊκής Εκκλησίας. «Πρωί και εσπέρας, πάντοτε παρών. Χωρίς γογγυσμούς, χωρίς προσωπικές ιδιοτέλειες, με βαθιά πνευματική πίστη, αγάπη, αφοσίωση και θαυμασμό για την Αγία μας πίστη, για την αποκάλυψη του Θεού στον άνθρωπο».

«Κατήρτισε μία Θεοφιλή οικογένεια με δύο θαυμάσια τέκνα» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, υπογραμμίζοντας πως «σε όλους εμάς καταλιμπάνει ένα μετάμελον αγάπης, θυσιαστικής προσφοράς, τιμής και ιερατικής συνειδήσεως ο μακαριστός Ιωάννης», επισημαίνοντας πως «παρίσταται πλέον συλλειτουργός στο θυσιαστήριο του εσφαγμένου αμνού του Θεού». «Είμαστε βαθιά συγκλονισμένοι κατ’ άνθρωπον για την απώλεια αυτή, αλλά «γνωρίζουμε ότι τώρα πλέον παρίσταται στον Θρόνο της Χάριτος», συμπλήρωσε.

Τέλος απευθυνόμενος προς την πρεσβυτέρα και τα δύο παιδιά του εκλιπόντος Πρωθιεράρχου είπε: «Από τα βάθη της ψυχής μας αγία Πρεσβυτέρα και αγαπημένα μας παιδιά σας διαβεβαιώνω ότι τη θέση του μακαριστού σας πατρός, από σήμερα την έχει όλη η ιερατική οικογένεια της κατά Πειραιά Εκκλησίας», δηλώνοντας πως η τοπική μας Εκκλησία «θα σταθεί δίπλα σας σε κάθε πνευματική και υλική σας ανάγκη».

Στη συνέχεια, εκ μέρους των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, τον λόγο έλαβε ο Ιεροκήρυκας και προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Ψωίνος.

«Αυτά που βρίσκονται στα όνειρά μας και τους οραματισμούς μας δεν υλοποιούνται και δεν πραγματοποιούνται για πολλούς, διάφορους και ποικίλους λόγους. Το μόνο βέβαιο και σίγουρο για όλους μας είναι η ώρα του θανάτου. Αυτή η δύσκολη, η πικρή ώρα που αναγκαζόμαστε να εγκαταλείψουμε οικογένεια, φίλους, συνεργάτες, γνωστούς, συνανθρώπους και να βρεθούμε μπροστά στο φοβερό κριτήριο του Θεού», είπε ο π.Δανιήλ αναφέροντας πως «ο Θεός αποφάσισε για τον π.Ιωάννη, τον αδερφό και συλλειτουργό, να φύγει νωρίς αφήνοντας όμως στα τόσα λίγα χρόνια που έζησε – μόλις 48  – ένα πλούσιο και μεγάλο πνευματικό έργο που μένει ως ιερά παρακαταθήκη στην σαρκική του οικογένεια, αλλά και σε όλους εμάς που αποτελούμε την ιερατική οικογένεια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και όχι μόνο».

Στην συνέχεια αναφερόμενος στις καταβολές που είχε από την οικογένειά του ανέφερε: «’’Τελειωθείς εν ολίγω, επλήρωσε χρόνους μακρούς’’. Ο Προφητάναξ Δαβίδ περιγράφει εμφατικά την περίπτωση του π.Ιωάννη Θεοδωροπούλου. Γόνος απλών ανθρώπων, των αειμνήστων Θεόδωρου και Σταυρούλας, οι οποίοι τον μεγάλωσαν και αυτόν και τον αδελφό του τον παπα-Φώτη με στερήσεις, με δυσκολίες, με αγώνα και ιδρώτα. Όμως κατάφεραν να ενσταλάξουν μέσα στην καρδιά και των δυο τους παιδιών την πίστη, την ευλάβεια, την αγάπη για τον Θεό και τον συνάνθρωπο και το αποτέλεσμα ήταν θαυμαστό. Τα δύο τους παιδιά και ο παπα-Γιάννης και ο παπα-Φώτης κυκλώνουν το Ιερό Θυσιαστήριο, υψώνουν τα ιερατικά τους χέρια και αναπέμπουν δεήσεις και ικεσίες υπέρ των του λαού του Θεού αγνοημάτων».

Επισημαίνοντας πως ο μακαριστός Πρωθιερέας ήταν «αγωνιστής αθόρυβος. Χωρίς διαφημίσεις, χωρίς πομπώδης εκφράσεις και καταστάσεις. Εργαζόταν πάρα πολύ όμορφα αυτό που ήξερε, αυτό που το καθήκον του επέβαλε μυστικά και μυστηριακά, αναπαύοντας ανθρώπινες καρδιές που έτρεχαν εδώ από τον κλείδωνα της ζωής να βρουν απάνεμο λιμάνι στην Εκκλησία του Χριστού», υπογράμμισε πως «ήξερε πάρα πολύ καλά πως και αυτός ο Γολγοθάς θα οδηγήσει στην Ανάσταση».

«Ο π.Ιωάννης νίκησε, γιατί κατάφερε μέσα από αυτό το Γολγοθά να κερδίσει την Βασιλεία των Ουρανών και από αυτή τη στιγμή και για πάντα, αιώνια πλέον βρίσκεται σε εκείνο το Ουράνιο Θυσιαστήριο» είπε σε άλλο σημείο ο π.Δανιήλ, συμπληρώνοντας πως «σήμερα, ημέρα που η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, αυτούς που εκάλεσε ο Χριστός κοντά Του για να μεταφέρουν το ζείδωρο Θεϊκό Του λόγο στα πέρατα της οικουμένης, ο Κύριός μας καλεί κοντά Του και τον π.Ιωάννη» για να γίνει ο διαπρύσιος κήρυκας της Αναστάσεως και της αλήθειας του Θεού.

Τέλος εξέφρασε, εκ μέρους όλων, την ευγνωμοσύνη του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε για την δοκιμασία του εκλιπόντος και της οικογενείας του.  «Ξέρουμε την αγάπη Σας, γνωρίζουμε την αγκαλιά Σας, έχουμε γίνει δέκτες  πάμπολλες φορές του πατρικού Σας ενδιαφέροντος, όμως στην περίπτωση του αδερφού μας του π.Ιωάννου σας είδαμε Σεβασμιώτατε και σας νοιώσαμε άνθρωπο με όλη τη σημασία της λέξεως. Ποιμένα, πατέρα στοργικό. Αναλάβατε και το πνευματικό μέρος της προσευχής και της δεήσεως για την υγεία του π.Ιωάννου, αλλά και όλο το υλικό μέρος». «Σας ευχαριστούμε Σεβασμιώτατε από τα βάθη της καρδιάς μας και θέλω να πω πως αυτές οι υποσχέσεις που δώσατε είναι πέρα για πέρα αληθινές και θα υλοποιηθούν διότι είστε ένας πραγματικός ποιμένας και διδάσκαλος και πατέρας στοργικός», κατέληξε.



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου