ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΗΚΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΚΑΙ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ (PICS)


 Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ, τελέστηκε σήμερα Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 (του Αγίου Πνεύματος) η Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην ζωή μας και στην ενότητα που Αυτό μας έχει καλέσει ως μέλη του Σώματος του Χριστού.

«Το Πνεύμα το Άγιον εισήλθε στην ιστορία του κόσμου δια του Ιησού Χριστού», «στην πνευματική διάσταση του κόσμου μας γι’ αυτό και εγκαθίδρυσε ένα νέο πολίτευμα, το συνοδικό πολίτευμα, το πολίτευμα της ενότητος και της κοινωνίας και αλληλοπεριχωρήσεως του κόσμου» είπε αρχικά ο Σεβασμιώτατος, ενώ αναφερόμενος στην λέξη «ενότητα» επεσήμανε πως «η λέξη αυτή σημαίνει αναγνώριση, σεβασμό, αγάπη, δικαιοσύνη, αλήθεια. Όλα αυτά προϋποθέτει η ενότητα».

«Ο άνθρωπος πλάστηκε για να έχει ενότητα, για να είναι ηνωμένος και ως πρόσωπο – σώμα και ψυχή – και ως κοινωνία και ως ύπαρξη, γι’ αυτό και η πρώτη του ενότητα ήταν με τον Δημιουργό του ο οποίος του χάρισε το ‘’συνειδέναι’’. Όχι απλώς το λογικό, την αυτεξουσιότητα της βουλήσεως, αλλά την επίγνωση του εαυτού του. Ο κάθε ένας από εμάς γνωρίζει ποιος είναι», είπε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος σημειώνοντας παράλληλα πως ενώ έχουμε κληθεί στην ενότητα από το Πνεύμα το Άγιο «εμείς απαντήσαμε με μία μεγάλη άρνηση, εμπιστευόμενοι το φθαρτό κόσμο».

«Η ύλη είναι ασυνείδητη και άλογη», είπε χαρακτηριστικά και «υπόκειται σε νόμους που έστησε ο υπέρτατος νους. Αυτός που βλέπουμε το δημιούργημά του και αντιλαμβανόμεθα το ‘’είναι’’ Του. Αυτός του οποίου την σοφία, την τελειότητα, την αρμονία απολαμβάνουμε μέσα στον κτιστό κόσμο μας» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «επιλέξαμε την κτιστή πραγματικότητα και όχι την άκτιστη αλήθεια». «Όλα πέρασαν από τη στιγμή που ήρθε η Χάρις, το έλεος, η Σωτηρία δια της θυσίας του Μονογενούς Υιού του Θεού, δια της απεριγράπτου αγάπης, δια της επί του Σταυρού Μαρτυρίας του Κυρίου της Δόξης και της προτάξεως του αληθινού ανθρώπου ο οποίος εκλήθη εις ενότητα με τον Θεόν, με τον εαυτόν του, με τους αδελφούς του», είπε.

Τονίζοντας πως το Άγιο Πνεύμα μας καλεί σε μία ενότητα «που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Άγιον και Πανάχραντον πρόσωπό Του», ανέφερε ότι φύγαμε από την αλήθεια και πέσαμε στο θάνατο. «Γίνονται φοβερά εγκλήματα και φοβερές πράξεις ατιμωτικές που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το ανθρώπινο ήθος» είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως καλούμαστε μεν να διακονήσουμε την ενότητα, αλλά «για να έχουμε ενότητα και ειρήνη, προϋπόθεση είναι να έχουμε Χάρη και Μετοχή στη ζωή του Θεού. Να έχουμε αναγωγή πνευματική. Η κάθε μετρητή στιγμή να ανεβαίνει στους ουρανούς».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος σημείωσε πως καλούμαστε να έχουμε ενότητα στην πατρίδα μας «όπου ακούγονται διάφορα και πολυποίκιλα πράγματα τα οποία υπακούουν στη νέα θρησκεία ενός ψευδούς δικαιωματισμού όπου η κάθε παράνοια, η κάθε ανισορροπία αναγορεύεται ως δήθεν ανθρώπινο δικαίωμα» υπογραμμίζοντας ότι «ανθρώπινα δικαιώματα που δεν συνάπτονται με την ανθρώπινη φύση δεν υπάρχουν. Είναι απλώς πλάσματα φαντασίας και ανοησίας». Επίσης ανέφερε πως πρέπει να έχουμε ενότητα στην Εκκλησία μας όπου ως προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν «η ταπείνωση και η αυτογνωσία, γιατί δεν μπορεί ο καθένας χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς κάθαρση από τα πάθη να έχει λόγο για τόσο υπεροχικά πράγματα».

Τέλος, τόνισε πως δεν είμαστε αυτόνομες μονάδες «αλλά μέλη του Σώματος του Χριστού» και αυτό σημαίνει ότι «είμαστε μέλη ενός σώματος που κεφαλή έχει το Χριστό». «Ο κάθε ένας από εμάς έχει μια διακονία, αλλά είμαστε όλοι ίσοι. Είμαστε μέλη του Σώματος του Χριστού και έχουμε αυτή την ενότητα που μας ενώνει». «Καλούμαστε σήμερα», συμπλήρωσε «να συνειδητοποιήσουμε αυτή την αναγκαιότητα της ενότητός μας και αυτό το δώρο μας το χαρίζει το Πνεύμα το Άγιο». «Ας ζητήσουμε το Πνεύμα το Άγιον» προέτρεψε όλους ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας παράλληλα πως «αυτό προϋποθέτει κάθαρση του σώματος και της ψυχής. Έλλαμψη και κοινωνία με τον ζωντανό Θεό. Αυτή τη Χάρη του Πνεύματος σας την εύχομαι», κατέληξε.

Προ της Απολύσεως και σύμφωνα με τα μέτρα που προβλέπονται από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε η περιφορά της Ιεράς Εικόνος πέριξ του Καθεδρικού Ιερού Ναού.













































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου