Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΟΜΟΛΟΓΙΑ


 


                                  ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ

 Την πρώτη Κυριακή μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Θωμά.
Το Ευαγγέλιο της ημέρας αναφέρεται στην ψηλάφηση του Κυρίου απ’ τον Θωμά.
Ο Θωμάς ήταν ένας απ’ τους δώδεκα μαθητές του Χριστού, ο οποίος παρουσιάζεται από πολλούς ως «άπιστος», αφού δεν πίστεψε στα λόγια των άλλων μαθητών, ότι είδαν τον Κύριο αναστημένο. Μετά από οκτώ ημέρες απ’ την ημέρα της Αναστάσεως, φανερώθηκε και σ’ αυτόν ο Κύριος, καλώντας τον να ψηλαφίσει τις πληγές Του, με αποτέλεσμα να ομολογήσει ο Θωμάς: «ο Κύριός μου και ο Θεός μου».
Ο Θωμάς δεν ήταν άπιστος. Υπήρξε αφοσιωμένος και θαρραλέος μαθητής. Όμως, μετά τη Σταύρωση του Κυρίου, ήθελε αποδείξεις για να πιστέψει στην Ανάσταση. Ήθελε να έχει την εμπειρία της Αναστάσεως και με τις σωματικές αισθήσεις.
Ο Χριστός  δεν τον λέει άπιστο. Τον καλεί να μην γίνει άπιστος, αλλά πιστός,
«μὴ γίνου ἄπιστος, ἀλλὰ πιστός» . Ο Θωμάς, λοιπόν, υπήρξε δύσπιστος, αλλά όχι άπιστος.
Η σωτήρια ομολογία του
«ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου», φανερώνει την πίστη του, όπως και η αποστολή του μετά την Πεντηκοστή στην Περσία και στην Ινδία, όπου κήρυξε το Ευαγγέλιο μέσα σε ένα βαθιά ειδωλολατρικό κόσμο.
Ο Απόστολος Θωμάς έδωσε και τη ζωή του για την πίστη του στον Χριστό. Στην Ινδία συλλαμβάνεται, βασανίζεται και οδηγείται στον θάνατο με λογχισμό.
-----------------------------------------------------------------------------------------Εμείς, ως Χριστιανοί, πιστεύουμε στον Χριστό και στην Ανάστασή Του. Όμως, ποια έννοια έχει για τον καθένα μας η λέξη «πιστεύω»; Αποδέχομαι κάτι ως αληθινό, χωρίς να με επηρεάζει ή εμπιστεύομαι κάποιον και τον ακολουθώ;
Πίστη στον Θεό, σημαίνει εμπιστοσύνη στον Θεό. Ζούμε σύμφωνα με το θέλημά Του και αφήνουμε όλη μας τη ζωή στα χέρια Του. Τίποτα δεν μπορεί να μας απομακρύνει απ’ την αγάπη Του.
Η Ανάστασή Του μας προσφέρει συνεχώς την ειρήνη και τη χαρά. Δηλαδή, τη συμφιλίωση με τον εαυτό μας, με τους άλλους ανθρώπους, με το Θεό. Το Φως της Αναστάσεως φωτίζει κάθε στιγμή της ζωή μας, την οποία ανακαινίζει και μεταμορφώνει με τη Χάρη του Λυτρωτή μας Ιησού Χριστού.
Πώς επηρεάζει η Ανάσταση του Χριστού τη ζωή μας, τη σχέση μας με τους οικείους μας, με τους συγγενείς και φίλους, με τους συναδέλφους στην εργασία μας, με τους γείτονές μας, με όλους τους ανθρώπους; Έχουμε σε κάθε επαφή μαζί τους την ειρήνη και τη χαρά της Αναστάσεως;
Έχουμε σε κάθε σκέψη, σε κάθε λόγο, σε κάθε πράξη μας, οδηγό τον Αναστημένο Κύριό μας;
Κάθε ενέργειά μας, που είναι σύμφωνη με το θέλημα του Θεού, μας γεμίζει με την ειρήνη, και τη χαρά της Αναστάσεως.
Σε κάθε Θεία Λειτουργία μας καλεί ο Χριστός να ανεβούμε μαζί Του στον Γολγοθά, να ζήσουμε τη θυσία Του πάνω στον Σταυρό, και την Ταφή Του και να βιώσουμε την Ανάστασή Του.

Και δεν μας καλεί απλώς, όπως το Θωμά, να ψηλαφίσουμε τις πληγές Του, αλλά μας καλεί να πάρουμε μέσα μας ολόκληρο το άχραντο Σώμα Του με τη Θεία Κοινωνία.
Πώς μπορούμε μετά από αυτό να δυσπιστούμε ή να αμφιβάλλουμε;
Ας μην γίνουμε, λοιπόν, με τον τρόπο της ζωής μας άπιστοι, αλλά πιστοί και ας ομολογούμε πάντα, όπως ο Θωμάς, τη σωτήρια ομολογία:
«
ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου».

Δόξα τῆ ἁγίᾳ Ἀναστάσει σου, Κύριε.

Μανόλης Καλλίγερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου