Παιδί και τηλεόραση


Η τηλεόραση…
Η Τηλεόραση χαρακτηρίστηκε από πολλούς «τεχνολογικό θαύμα» που μπορεί να γίνει καλός, αλλά και κακός φίλος ενός ανθρώπου, ένα θαύμα που μπορεί να παιδαγωγήσει σωστά, αλλά και λάθος ένα παιδί.

Το παιδί…
… έχει δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα, τους νόμους και τις Διεθνής συμβάσεις.

Μία από αυτές – η σύμβαση για τα διακιώματα του παιδιού του ΟΗΕ, επιβάλλει στα ΜΜΕ να φροντίζουν ώστε ένα παιδί να ενημερώνεται με σκοπό την κοινωνική και ηθική του ανάπτυξη, καθώς και να απολαμβάνει χρήσιμες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκπομπές. ( όπως ακριβώς γίνεται δηλαδή και στη χώρα μας. )

Οι γονείς…
Κάθε οικογένεια πρέπει να σέβεται τον δωδεκάλογο της σωστής τηλεθέασης του παιδιού, γιατί κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ονειρεύεται και να ζει σε ένα τηλεοπτικό ενάρετο κόσμο.

1. Τοποπθετήστε την τηλεόραση στο σαλόνι και όχι στο παιδικό δωμάτιο…
Έτσι ελέγχεται καλύτερα την ποιότητα και την ποσότητα των προγραμμάτων, αλλά και την απόσταση της οθόνης από τα μάτια των παιδιών σας για λιγότερη ακτινοβολία.

2. Διαμορφώστε οικογενειακό πρόγραμμα τηλεόρασης.
Φτιάξτε το πρόγραμμά σας σε εβδομαδιαία βάση, λαμβάνοντας υπόψη το φόρτο εργασίας των παιδιών σας. Μην αυξάνεται όμως πολύ το χρόνο της τηλεθέασης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ή των γιορτών.

3. Παρακολουθήστε τηλεόραση μαζί με τα παιδιά σας.
Έτσι η παθητική τελεθέαση μετατρέπεται σε μία οικογενειακή δραστηριότητα. 

4. Όχι παθητικότητα μπροστά στην τηλεόραση.
Ασκήστε κριτική και συζητήστε παρέα με τα παιδιά σας για ό,τι παρακολουθείται από τη μικρή οθόνη. 

5. Κάντε Κριτική στην τηλεόραση.
Οι διάφοροι τηλεοπτικοί «ήρωες» ή «σταρ» δεν πρέπει να γίνονται πρότυπα για τα παιδιά σας. Δημιουργήστε τους δικούς σας αντι-ήρωες, επαινώντας το καλό και στιγματίζοντας το κακό.

6. Αξιοποιήστε σωστά αυτό που βλέπετε.
Ας γίνει το τηλεοπτικό πρόγραμμα αφορμή για να ανατρέξετε σε κάποιο βιβλίο, εγκυκλοπαίδεια ή για λίγη χειροτεχνία ή για επίσκεψη σε χώρο που είδατε στην τηλεόραση.

7. Ασκήστε κριτική στις ειδήσεις.
Κριτικάρετε την ποιότητα και την ποσότητα των ειδήσεων, εντοπίστε τα πλην κάντε σύγκριση για το πώς παρουσιάζεται η ίδια η είδηση από την τηλεόραση και τις εφημερίδες.

8. Ποτέ διαφημίσεις χωρίς κριτική.
Η διαφήμιση δεν πρέπει να είναι παραπλανητική και να υπερτονίζει, υπαρκτά ή ανύπαρκτα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος. Ενημερωθείτε σωστά και κάντε την κριτική σας.

9. Μάθετε να απαγορεύεται και να κλείνεται την τηλεόραση.
Εξηγήστε στο παιδί ότι η Τηλεόραση δεν πρέπει να είναι συνέχεια ανοικτή και ότι δεν πρέπει να παρακολουθεί σκηνές βίας, τρόμου ή γυμνού.

10. Υπάρχει κάτι καλύτερο να κάνει;
Μήπως είναι προτιμότερο να παίξει με φίλους ή να πάει στον παιδότοπο;

11. Μην ανταμείβετε το παιδί με περισσότερη τηλεόραση.
Αντί γι’ αυτό δώστε του ως ανταμοιβή ένα απλό χάδι, ένα καλό δώρο ή έναν περίπατο.

12. Λιγότερη τηλεόραση. Κάνει καλό…
Όσο αυξημένες και αν είναι οι υποχρεώσεις σας, μην ξεχνάτε το παιδί μπροστά στη μικρή οθόνη. Μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύ κακός φίλος.

Επιμέλεια: Γιώργος Άγουρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου