Το Σαββατοκύριακο οι χειροτονίες των νέων Μητροπολιτών


Δυο νέους Μητροπολίτες εξέλεξε σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλαδος για την πλήρωση της κενής Μητροπολιτικής έδρας Νικοπόλεως και Πρεβέζης καθώς επίσης
και της Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

Για την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τσιρίγκας, ενώ για την Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Αθανασόπουλος.
 
Η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου θα τελεστεί το αύριο Σάββατο 6 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου οδού Αχαρνών και η η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου θα τελεσθεί και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.
 

Βιογραφικά Σημειώματα

Ιερισσού Θεοκλήτου

Ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος, κατά κόσμον Παναγιώτης Αθανασόπουλος, του Γρηγορίου και της Αδαμαντίας, εγεννήθη εις Τρίπολιν Αρκαδίας τη 13η Νοεμβρίου 1955. Έλαβεν τα εγκύκλια γράμματα εις Τρίπολιν και εν συνεχεία εσπούδασεν εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαβών το πτυχίον με άριστα.

Εκάρη Μοναχός υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Θεοκλήτου Β (Φιλιππαίου) τη 6η Δεκεμβρίου 1978. Υπό του ιδίου Μητροπολίτου εχειροτονήθη Διάκονος τη 10η Δεκεμβρίου 1978 και Πρεσβύτερος τη 26η Οκτωβρίου 1980 εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Δημητρίου Τριπόλεως, προχειρισθείς αυθημερόν εις Αρχιμανδρίτην.

Δια της υπ’ αριθμ. 1255/553/3-4-1979 Πράξεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, διωρίσθη Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, ενώ δια του υπ’ αριθμ. Πρωτ. 11/10-1-1992 Αρχιερατικού Γράμματος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Θεοκλήτου Β , διωρίσθη Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Είναι μέχρι σήμερον υπεύθυνος του Ποιμαντικού έργου εις τας Δικαστικάς Φυλακάς Τριπόλεως, καθώς επίσης υπεύθυνος του Νεανικού και Κατηχητικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας. Εκ παραλλήλου εξυπηρετεί τας Εφημεριακάς ανάγκας των Ενοριών Αγίου Δημητρίου Καλτεζών και Τιμίου Προδρόμου Μαυρογιάννη Μαντινείας.

Έχει δημοσιεύσει αρκετάς εποικοδομητικάς μελέτας θεολογικού και κοινωνικού περιεχομένου εις Εφημερίδας και Περιοδικά και έχει συγγράψει και εκδώσει δύο βιβλία. Το πρώτον με τίτλον «ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ» και το δεύτερον υπό τον τίτλον «ΑΠΟ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΑΜΒΩΝΟΣ».

Πρεβέζης Χρυσοστόμου

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος (κατά κόσμον Γεώργιος) Τσιρίγκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Τυγχάνει πτυχιούχος της Νομικής και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκάρη μοναχός την 20-11-1993 εις την Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη υπό του τότε καθηγουμένου αυτής Αρχιμ. κυρού Χριστοφόρου Παπαδοπούλου. Χειροτονήθηκε Διάκονος την 1-12- 1993 υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Σεργίου και Πρεσβύτερος την 28-5-1995 υπό του τότε Επισκόπου Διαυλείας και νυν Μητροπολίτου Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας κ. Δαμασκηνού. Από το 1996 υπηρετεί ως εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων.

Από το 1995 μέχρι το 2000 υπήρξε συνεργάτης στην Γραμματεία των Συνοδικών Δικαστηρίων και από το 2000 μέχρι σήμερα ως Γραμματέας αυτών.

Φωτό: amen.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου