Σύνοδος των Εφήβων 2012


Σε μια προσπάθεια διαλόγου και επικοινωνίας με τους νέους ανθρώπους, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εγκαινιάζει ένα νέο θεσμό, την «Σύνοδο των Εφήβων».
Μια ομάδα 80 περίπου παιδιών Λυκείου – εκπρόσωποι από κάθε Ιερά Μητρόπολη θα συναντηθούν στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης τον επόμενο Σεπτέμβριο και θα συζητήσουν, καταθέτοντας ιδέες και προτάσεις γύρω από τον κεντρικό θεματικό άξονα: «Η Εκκλησία μας αντιμετωπίζει ή μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου».

Τι είναι η «Σύνοδος των Εφήβων»
Η «Σύνοδος των Εφήβων» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια που φοιτούν το σχολικό έτος 2011-2012 στην Γ΄ τάξη Γυμνασίου ή στην Α’ και Β’ τάξη όλων των Ενιαίων Λυκείων ή ΤΕΕ (εφ’ όσον έχουν γεννηθεί τα έτη 1994, 1995 ή 1996).

Γιατί ονομάζεται « Σύνοδος των Εφήβων»
Η λέξη «Σύνοδος» δίνει το βαθύτερο νόημα της προσπάθειας αυτής. Στην εκκλησιαστική μας παράδοση σημαίνει τον τρόπο που μια εκκλησιαστική κοινότητα αντιμετωπίζει τα θεολογικά, λειτουργικά και ποιμαντικά της προβλήματα, με τη συνείδηση ότι το κέντρο της είναι ο Κύριός μας.

Σκοπός του προγράμματος δεν είναι η προσομοίωση στον τρόπο λειτουργίας της Ιεράς Συνόδου, αλλά η άσκηση της θεολογικής - εκκλησιαστικής σκέψης των νέων ανθρώπων.

Με άλλα λόγια στόχοι του προγράμματος αυτού είναι:

α. Να ασκηθούν τα παιδιά στο γεγονός που ονομάζεται Συνοδικότητα.

β. Η καλλιέργεια του εκκλησιαστικού ήθους

γ. Η διαμόρφωση ενός «χώρου» συνάντησης και διαλόγου των νέων μέσα στη ζωή της Εκκλησίας

δ. Η άσκηση των νέων ανθρώπων στη διαχείριση θεολογικών, αλλά και πρακτικών καθημερινών προβλημάτων.

ε. Η άσκηση των νέων στη συμμετοχή σε διοικητικά εκκλησιαστικά όργανα και στη μεθοδολογία λήψης αποφάσεων.

στ. Να ενημερωθούν όσοι θα συμμετάσχουν για τον τρόπο με τον οποίο η Ι.Σύνοδος εργάζεται, να δουν από κοντά τις υπηρεσίες της και να ανιχνεύσουν τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε η Εκκλησία μας να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών μας.

Τόπος συνάντησης και διαλόγου - Τόπος κατάθεσης ιδεών και προτάσεων
Μέχρι σήμερα, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν έχει δοθεί η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να εκφράσουν ελεύθερα θέσεις ή αντιρρήσεις, ιδέες και προτάσεις άμεσα προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Θεωρούμε επομένως σημαντικό γεγονός νέοι από κάθε σημείο της πατρίδας μας, κάθε χρόνο να μπορούν να συζητούν και να καταγράφουν τις κρίσεις τους για το παρόν, να διατυπώνουν το όραμά τους για το μέλλον και κυρίως να συνδέουν τις θέσεις αυτές με την πορεία τους μέσα στην εκκλησιαστική κοινότητα.

Η επιλογή θα γίνει ύστερα από τη συμμετοχή των παιδιών σε διαγωνισμό συγγραφής δοκιμίου και την αξιολόγηση των κειμένων που θα γράψουν.

Οι συμμετέχοντες θα στείλουν τα δοκίμιά τους στη Γραμματεία της Συνοδικής Επιτροπής Χριστ.Αγωγής (οδ. Ιασίου 1 - 11521 Αθήνα, Υπόψη Αρχιμ. Πολύκαρπου Μπόγρη) μέχρι την 31η Μαΐου 2012.

Τα δοκίμια των μαθητών θα εξεταστούν σε κεντρικό επίπεδο. Τα άριστα γραπτά θα προκριθούν στον τελικό γύρο. Εκεί με κλήρωση θα αναδειχθούν εκείνοι οι οποίοι θα συγκροτήσουν τη «Σύνοδο των Εφήβων».

Όσοι μαθητές επιλεγούν να συμμετάσχουν, θα χωρισθούν σε επιτροπές, οι οποίες θα πρέπει να αντιστοιχούν με τις βασικές Συνοδικές Επιτροπές, αφού προηγουμένως η Σύνοδος των Εφήβων συγκροτηθεί σε Σώμα. Με αυτόν τον τρόπο θα συζητηθούν οι προβληματισμοί και οι αντίστοιχες προτάσεις που θα υπάρχουν στην επιτομή των δοκιμίων.

Το θέμα του διαγωνισμού
Κάθε νέος που επιθυμεί να συμμετάσχει μπορεί να γράψει ένα δοκίμιο μέχρι 1000 λέξεις το οποίο είναι αποτέλεσμα προσωπικού προβληματισμού πάνω στον τρόπο, με τον οποίο

«Μπορεί η Εκκλησία μας να δώσει ελπίδα στον σύγχρονο άνθρωπο και με ποιους τρόπους; Πού πρέπει να δώσει προτεραιότητα ώστε να διαφυλάξει την αξία του ανθρώπινου προσώπου;»

Σκοπός του δοκιμίου είναι να προτείνει ιδέες και προτάσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Πώς θα αξιολογηθούν τα δοκίμια;
Τα δοκίμια θα αξιολογηθούν από ομάδα εκπαιδευτικών ως προς την πρωτοτυπία και τα επιχειρήματα των ιδεών και των προτάσεων που θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς τους.

Πότε θα υλοποιηθεί;


Το χρονικό διάστημα 1-5 Σεπτεμβρίου 2012 στην Αθήνα.

Aν έχω απορίες;

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί:

Α. Στα Γραφεία των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων

Β. Στη Γραμματεία της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητας (οδ. Ιασίου 1 - 11521 Αθήνα. Υπόψη Αρχιμ. Πολύκαρπου Μπόγρη τηλ 210-7272233).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου