Στιγμές από την Θεολογική Ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς


«Πατερική  θεολογία και μεταπατερικη αίρεσή» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε χθες η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Μέλινα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Ακολουθεί και φωτογραφικό υλικό.

Στην σύντομη προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, αναφέρθηκε στον σκοπό και τους στόχους διοργάνωσης της ημερίδας,
ευχαριστώντας παράλληλα τόσο τους εισηγητές, όσο και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής για την πολύτιμη συμβολή τους.

Στη συνέχεια ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, Αρχιμανδρίτης Δαμιανός, ανέγνωσε μήνυμα του Μακαριωτάτου  Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.Θεοφίλου.

Ακολούθησαν ο Ιερομόναχος Παύλος ο οποίος ανέγνωσε μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ.Δαμιναού, η ανάγνωση του μηνύματος του Αρχιμανδρίτη  Γεωργιου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους και η ανάγνωση του μηνύματος του προηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου, Αρχιμανδρίτη Αθανασίου.

Στην συνέχεια το λόγο έλαβε ο παριστάμενος Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και δια βίου μάθησης, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν οι Πατέρες της Εκκλησίας, στην σύγχρονη καθημερινότητά μας.

Η πρώτη συνεδρία ξεκίνησε με την τοποθέτηση του προεδρεύοντος της κ. Δημητριου Τσελεγγιδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «η μεταπατερική θεολογία συνιστά απόκλιση από το φρόνημα των Αγίων Πατέρων της εκκλησιάς μας».

Ακολούθησε η ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Μεταλληνου με θέμα «Από την Πατερικότητα στην “μεταπατερικότητα”. Η αυτοαναίρεση της Ορθοδόξου ηγεσίας», ενώ η  πρώτη συνεδρία ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του ερευνητή κ.Ιωάννη Μαρκά με θέμα «Μεταπατερικών έργα και ημαίραί».

Μετά το διάλειμμα που ακολούθησε, ξεκίνησε η δεύτερη συνεδρία με την τοποθέτηση του προεδρεύοντος κ. Λάμπρου Σιάσου, καθηγητού του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ ακολούθησε η εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.Ιεροθέου με θέμα «Η μεταπατερική Θεολογία από εκκλησιαστικής προοπτικής».  Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι  «στη βάση της η Ορθόδοξη Θεολογία είναι Εκκλησιαστική και όχι μεταθεολογική και μεταπατερική».

Μετά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, ακολούθησε η εισήγηση του πρωτοπρεσβυτέρου Θεόδωρου Ζήση με θέμα «Η σημασία των Πατέρων της Εκκλησίας και η πατρομαχική άρνησή της».

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ψήφισμα το οποίο ανέγνωσε ο μοναχός Αρσένιος Βλιαγκόφτης.


Φωτογραφίες: Στάθης Τσιμούρης














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου