Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα


Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 13 Αυγούστου 2014 οι λατρευτικές εκδηλώσεις σε ανάμνηση του θαύματος με το οποίο ο Άγιος Σπυρίδων διέσωσε την Κέρκυρα το 1716 από την πολιορκία των Τούρκων. Με την καθιερωμένη τάξη της κερκυραϊκής παράδοσης έγιναν τα «μπάσματα» του Ιερού Λειψάνου στην λάρνακα, με την συμμετοχή πλήθους κόσμου. Αρχικά
τελέστηκε η παράκληση με το ντόπιο μουσικό ιδίωμα και στη συνέχεια έγινε τρεις φορές περιφορά του ιερού σκηνώματος εντός του ναού, ενώ ο Άγιος βγήκε στις δύο θύρες του ναού προς ευλογίαν του λαού που είχε κατακλύσει τα καντούνια πέριξ του ιερού ναού. Μετά το πέρας της ακολουθίας ο Άγιος τοποθετήθηκε στη λάρνακα.
 
Στην ακολουθία χοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος και Ναζαρέτ κ. Κυριακός. Σε προσφώνησή του προς τους πολυπληθείς προσκυνητές ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσήμανε ότι τόσο η Εκκλησία όσο και ο τόπος οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον Άγιο Σπυρίδωνα, διότι πάντοτε προστάτεψε και προστατεύει το νησί και αυτό συμβαίνει και σήμερα, την εποχή της μεγάλης κρίσης. Ο Άγιος Σπυρίδων αποτελεί το πνευματικό εχέγγυο για τους ανθρώπους ότι η χάρις του Θεού παραμένει παρούσα στη ζωή και κάθε εκδήλωση στη μνήμη του αποτελεί πνευματική ευκαιρία όχι μόνο εορτασμού αλλά και αφύπνισης.
Το πρωί της ίδιας ημέρας τελέστηκε θεία λειτουργία στο ιερό Προσκύνημα, ιερουργούντος και ομιλήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναζαρέτ, ενώ το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας είχε γίνει πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και μίλησε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Χερουβείμ Βελέτζας, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως και Διευθυντής Προσωπικού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός παρέμεινε επί τριήμερο ανοιχτός μέρα και νύχτα, με την τέλεση ιερών ακολουθιών και αγρυπνιών, ενώ πλήθος κόσμου προσκύνησε το άφθαρτο λείψανο του Αγίου και ιδιαίτερα πολλά νέα παιδιά.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου