Εξελέγη χθες νέος Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Γρηγορίου Αγίου Όρους


Ο Ιερομόναχος Χριστοφόρος ο Κύπριος είναι ο νέος ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους.

Η διαδικασία της εκλογής πραγματοποιήθηκε ως εξής:
Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του Αγίου Ορους δικαίωμα εκλογής είχαν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο μοναχολόγιο της Μονής και έχουν συμπληρώσει έξι χρόνια από την κουρά τους. Όσον αφορά το τυπικό μέρος, μετά τη θεία Λειτουργία συγκεντρώθηκαν οι έχοντες δικαίωμα ψήφου μοναχοί στο Καθολικό της Μονής και αποσυρόμενοι στο Διακονικό πραγματοποιήθηκε η μυστική ψηφοφορία. Εκεί ο κάθε μοναχός επελεξε το όνομα του προσώπου, του έχοντος τα προσόντα, που ορίζει ο κατασταστικός χάρτης του Αγίου Ορους

Ακολούθως , ο φάκελος παραδόθηκε κλειστός στον γραμματέα και στην εφορευτική επιτροπή η οποία μονόγραψε τον φάκελο και ο εκλογέας μοναχός πήγε κάτω από τον πολυέλαιο
όπου είχε στηθεί η λεκάνη του αγιασμού που χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη περίπτωση ως κάλπη.

Στη συνέχεια, αφού περατώθηκε η ψηφοφορία η εφορευτική επιτροπή άνοιξε διαδοχικά τους φακέλους, διάβασε το όνομα που αναγράφεται και ο γραμματέας το καταχώρησε στο πρακτικό.
Κατόπιν ο γραμματέας ανήγγειλε τους πλειοψηφήσαντες -για το αξίωμα του ηγουμένου- πατέρες και αφού δεν είχε συμπληρωθεί το 50%+1 επαναλαμφθηκε η ψηφοφορία μεταξύ των τριών πλειοψηφισάντων.

Ακολούθως , μετά και τη δεύτερη ψηφοφορία ο πλειοψηφήσας ιερομόναχος Χριστοφόρος αναγγέλθηκε ως ηγούμενος και ο παλαιότερος τη τάξει προϊστάμενος του έδωσε να φορέσει τον ηγουμενικό μανδύα και του παρέδωσε την ηγουμενική ράβδο.
Στη συνέχεια τον οδήγησε στο ηγουμενικό θρόνο και οι χοροί έψαλαν το "Πολυχρόνιο".

Ο νέος ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γρηγορίου του Αγίου Ορους,π. Χριστοφόρος, κατά κόσμον Σταύρος Μιχαήλ του Πηγασίου και της Έλλης, μετέπειτα Ελισάβετ μοναχής, γεννήθηκε το 1957 στον Καραβά της Κύπρου και είναι πτυχιούχος του Χημικού Τμήματος του Α.Π.Θ. Το 1981 ήλθε στο Άγιον Όρος στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου όπου έθεσε εαυτόν υπό την πνευματική καθοδήγηση του τότε ηγουμένου της μονής γέροντος Γεωργίου. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 29-10-1991 και πρεσβύτερος στις 14-6-1993. 


Της εκλογής του νέου ηγουμένου είχε προηγηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου η παραίτηση του πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Γεωργίου (Καψάνη). Ο γέρων Γεώργιος εποίμανε την αδελφότητα της Ιεράς Μονής Γρηγορίου για περισσότερα από 40 έτη. Αναγνωρίζεται ως μία από τις επιφανέστερες φυσιογνωμίες του σύγχρονου Αθωνικού Μοναχισμού με πολυεπίπεδη προσφορά.




1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ.Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΣΑΣ. ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΙΣΤΗ ΦΙΛΗ ΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΟΧΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή